Вашата оценка 4.93 от 28 гласа

Фира - красивата столица на Санторини

Фира - красивата столица на Санторини
11.08.2021 г.
Фира e красивата столица на Санторини, най-големият търговски и културен център на острова. Намира се на 6 км от летището в Камари и е разположен на 400 м н.в. в западната част на Санторини върху скалите на калдерата. Градът става столица в края на 18 век, а архитектурата му е смесица от цикладски и венециански стил. Типични за града са ниските и малки квадратни, боядисани в бяло къщи със сини акценти, тесни криволичещи улички пълни с магазини, ресторанти, кафенета. Фира е най-близкото място до вулкана, в резултат на което от повечето места се разкрива прекрасна гледка към него и двата вулканични острова Palaia Kammeni и Nea Kamenni.

На своите посетители Фира предлага активен културен и нощен живот, забавления и шопинг възможности - от местни сувенири до най-престижните марки дрехи и бижута, както и най-различни варианти за настаняване.

Църквата Metropoli e една от забележителностите на града. Нейните големи, красиви бели арки, голям бял купол и кулата с камбаната няма как да бъдат пропуснати. Църквата е пример на модерната цикладска архитектура и е построена през 19 в.

Близо до нея е Католическата катедрала, която с ярките си цветове в синьо и прасковено и красивата си часовникова кула се отличава сред заобикалящите я сгради. Голяма част от нея е разрушена от голямото земетресение през 1956 г, но днес е напълно възстановена.

Тук се намира и Доминиканският католически манастир, в който живеят монахини от различни националности. В него се намира красивата църквата Rozario в бароков стил.

Други интересни църкви са St. Ioannis & St. Minas, които са най-старите в града.

Може да посетите и Археологическия музей на Фира, който представя колекция от скулптури, фигури и керамика от древния град Фира. Музеят на Праисторическа Фира също заслужава внимание, заради изложените впечатляващи стенни фрески, намерени при разкопките в Акротири.

Megaro Gizi е друга интересна историческа сграда, построена още през 1700 г. Тук се провеждат много концерти, театрални представления и други културни събития през лятото. Намира се близо до лифта, който е друга атракция на града.  Лифтът свързва старото пристанище Gialos с централната част на Фира. До него може да се стигне и по 587 стъпала, които може да изкачите и на гърба на магаре, като от съображения за сигурност е препоръчително да го използвате предимно при изкачване нагоре. От пристанището може да наемете лодка за разходка до вулкана или остров Thirassia.

Santozeum - е друго интересно място, където са изложени повечето фрески от Акротири под формата на 3d копия на оригиналите.

Във Фира през септември се провежда годишният фестивал Ifestia в чест на вулкана по време на който, с помощта на фойерверки се възпроизвежда изригването на вулкана.

Във Фира няма плажове, най-близкият е на 15 мин с кола или автобус в Камари.

На 10 мин пеша в северна посока може да стигнете до друго живописно селище на острова - Фиростефани.

Вижте нашите самолетни почивки на остров Санторини тук >>>
Архив новини