Почивки и екскурзии до Кавала, Гърция

Почивки Кавала

Слънце, плаж, море,  богата история и култура... Всичко това  можете да откриете в Гърция! Предлагаме Ви богат избор от хотели на Халкидики, Олимпийската Ривиера, Тасос, Кавала и Солун, както и сезонни чартърни програми до островите Крит, Закинтос и Санторини. Подарете си една незабравима почивка в слънчева Гърция!Кавала е главният град и пристанище на едноименната област Кавала, амфитеатрално разположен върху хълмовете на планината Символо, един от най-живописните градове на Гърция. Намира се в североизточната част на страната, на 165 км от град Солун, срещу остров Тасос. Най-близкото летище Мегас Александрос е на 25 км в близост до град Хрисуполис.

 

Съвременният облик на града съчетава модерното с древното - големи площади и съвременни сгради хармонично се допълват от традиционите стари къщи и тесните павирани улички. Исторически градът е основан още през 6 в. Пр. Хр, бил е част от Османската империя, като през годините е бил доизграждан и разширяван от византийци, венецианци и турци. Кавала е първият европейски град, приел християнската религия след посещението на апостол Павел.


В Стария град на Кавала - Panayia се намират основните забележителности: Крепостта, Акрополът, Старият фар, Имаретът. Един от символите на Стария град е и площад Мохамед Али  с неговата статуя, тук се намира и джамията Хюсеин Бей.

 

  • Aкведуктът Камарес е запазената марка на Кавала, построен през 1550 г от султан Сюлейман II Великолепни, реставриран през 19 в от Мехмет Али, за да осигури водните нужди на града. Представлява огромна конструкция с височина 52 м, състояща се от 62 арки.
  • Акрополът е построен от османците върху руини от византийска крепост. Състои се от вътрешни и външни стени, които свързват акропола със защитните стени до пристанището. Крепостта, която първоначално е била построена за отбрана, по-късно е използвана за затвор и заточение на пленници.
  • Имаретът е внушителна сграда в османски стил, построена от Мехмет Али, като дарение към родния му град. Намира се в западната част на Стария град и обхваща площ от 3500 кв.м.  В миналото се е използвала като религиозно училище, а днес е луксозен хотел.

 

Кавала е била известна в миналото като Меката на тютюна. Обработката на тютюна е започнала тук още в началато на 19 в.  и е била неизменна част от историята на града повече от 150 г.  От 1918 г до голямата световна криза през 1929 г тук са работели около 50 тютюневи компании, които са подсигурявали прехраната на значителна част от населението в района. Днес наследството от тази дейност като машини, фотографии, документи и други предмети се пазят в Музея на тютюна.

Тасос - Отстъпки за направен Covid-19 тест
01.08.2020
  Уважаеми клиенти,   От 01.08.20 определени хотели на остров Тасос ще покриват част от разходите на своите гости, направени за Covid-19 тестове. За да се възползвате от тази промоция трябва да предоставите документ за платен тест при пристиган...
Крит, Закинтос и Санторини - без задължителен PCR
20.07.2020
Продължават записванията за традиционните ни самолетни програми до гръцките острови Крит, Закинтос и Санторини. Напомняме Ви, че според информация от Министерството на Външните работи на Република България, тестът за COVID-19 не е задължителен за пътуващит...
Задължителен PCR тест за влизане в Гърция
16.07.2020
От 15 юли Гърция изисква отрицателен резултат от PCR тест за коронавирус при влизане през ГКПП „Кулата-Промахон“.   Гърция въвежда нови мерки за влизане на всички граждани през ГКПП „Кулата-Промахон“ – изискване за предо...
COVID-19 покрития в застраховките за пътуване
09.07.2020
  Бихме искали да Ви информираме за допълнителните покрити рискове по застраховки „Помощ  при пътуване в чужбина“ и „Отмяна на пътуване“ на Mondial Assistance, с които ТА Солвекс работи. Те вече ще включват COVID-19 като з...