Вашата оценка

Халкидики - Касандра, 1 нощувка, собствен транспорт

Вид транспорт: Собствен транспорт
2 дни / 1 нощувка
Халкидики, Гърция
ДАТА ЦЕНА ЗАПИТВАНЕ


Оферта № П11055

Халкидики

Полуостров Халкидики е разположен  в Северна Гърция, на  100 км югоизточно от град Солун – вторият по големина град в страната. За първи път на полуострова стъпват преселници от о-в Евия. Те са впечатлени от красивите заливи и хълмове, покрити със зелени гори. От името на тяхната столица Халкис идва и съвременното наименование на полуострова Халкидики.

Днес Халкидики е един от най-големите туристически центрове на Гърция. Сините кристално чисти води се съчетават с безкрайните златисти плажни ивици и зелените борови и маслинови гори. Пясъчната ивица е с дължина над 500 км., като 47 от плажовете, притежават престижната международна награда „Син Флаг”. Най-високият връх се намира на Атон – 2033 м. Климатът е прекрасен с повече от 300 слънчеви дни в годината.

На полуострова ще намерите всичко необходимо за първокласна почивка – топъл климат, чисто море, живописна природа, интересни паметници на древната архитектура, своеобразие на живописните селища.

Разстоянието от международното летище Македония в град Солун до различните части на Халкидики варира от 45 км до 120 км.

Халкидики се състои се от две части – континентална и голям полуостров с три ръкава – Касандра, Ситония и Атон.

 

  • Касандра е първият ръкав, заемащ най-западната му част, се намира близо до Солун и е най-заселената местност на полуострова. Известен е с белите си плажове, кристално чиста морска вода,  гръцки таверни, барове и нощни клубове, многобройни хотели от различна категория, редица развлечения сред които и водни спортове.  Всичко това превръща Касандра  в притегателен туристически център в Гърция  както за самите гърци, така и за всички почиващи там. По-известни курортни градчета – Ханиоти, Калитеа, Пефкохори, Неа Фокеа, Неа Потидеа.
  • Ситония -  вторият ръкав. В тази част на Халкидики можете да намерите спокойна и тиха атмосфера, заобиколени от красивата природа на полуострова. Живописните заливи при Вурвуру, старите каменни къщи при Агиос Николаос, византийските крепости при Торони и ранните християнски базилики при Никити и Елиас са само част от забележителностите, които може да видите в Ситония. Най-известните туристически центрове на Ситония с Никити, Метаморфоси, Неос Мармарас. Предпочитано място е за любителите на природата и къмпингуването.
  • Атон - третият ръкав на полуострова,  разположен в югоизточната част на полуострова, е известен с това, че тук се намира Свещената планина Атон. Той е автономна монашеска общност под гръцки суверенитет и седалище на 20 православни манастира. 17 от тях са гръцки, а останалите три – сръбски, български и руски. Монасите тук водят прост начин на живот, лишен от удобствата на модерния свят. Вярват, че пътят към Бог минава през молитвата и самотата. Занимават се предимно със земеделие. Обитаването на полуострова е разрешено само на монасите, които са около 1400 души. Посещението е разрешено само на мъже при наличието на предварително издадена виза. Векове изолация и посвещение на православието са дарили Атон с уникална мистична атмосфера. Манастирите могат да бъдат разгледани отвън с разходка по море с туристическо корабче.