Почивки и екскурзии до Кавала, Гърция

Почивки Кавала

Слънце, плаж, море,  богата история и култура... Всичко това  можете да откриете в Гърция! Предлагаме Ви богат избор от хотели на Халкидики, Олимпийската Ривиера, Тасос, Кавала и Солун, както и сезонни чартърни програми до островите Крит, Закинтос и Санторини. Подарете си една незабравима почивка в слънчева Гърция!Кавала е главният град и пристанище на едноименната област Кавала, амфитеатрално разположен върху хълмовете на планината Символо, един от най-живописните градове на Гърция. Намира се в североизточната част на страната, на 165 км от град Солун, срещу остров Тасос. Най-близкото летище Мегас Александрос е на 25 км в близост до град Хрисуполис.

 

Съвременният облик на града съчетава модерното с древното - големи площади и съвременни сгради хармонично се допълват от традиционите стари къщи и тесните павирани улички. Исторически градът е основан още през 6 в. Пр. Хр, бил е част от Османската империя, като през годините е бил доизграждан и разширяван от византийци, венецианци и турци. Кавала е първият европейски град, приел християнската религия след посещението на апостол Павел.


В Стария град на Кавала - Panayia се намират основните забележителности: Крепостта, Акрополът, Старият фар, Имаретът. Един от символите на Стария град е и площад Мохамед Али  с неговата статуя, тук се намира и джамията Хюсеин Бей.

 

  • Aкведуктът Камарес е запазената марка на Кавала, построен през 1550 г от султан Сюлейман II Великолепни, реставриран през 19 в от Мехмет Али, за да осигури водните нужди на града. Представлява огромна конструкция с височина 52 м, състояща се от 62 арки.
  • Акрополът е построен от османците върху руини от византийска крепост. Състои се от вътрешни и външни стени, които свързват акропола със защитните стени до пристанището. Крепостта, която първоначално е била построена за отбрана, по-късно е използвана за затвор и заточение на пленници.
  • Имаретът е внушителна сграда в османски стил, построена от Мехмет Али, като дарение към родния му град. Намира се в западната част на Стария град и обхваща площ от 3500 кв.м.  В миналото се е използвала като религиозно училище, а днес е луксозен хотел.

 

Кавала е била известна в миналото като Меката на тютюна. Обработката на тютюна е започнала тук още в началато на 19 в.  и е била неизменна част от историята на града повече от 150 г.  От 1918 г до голямата световна криза през 1929 г тук са работели около 50 тютюневи компании, които са подсигурявали прехраната на значителна част от населението в района. Днес наследството от тази дейност като машини, фотографии, документи и други предмети се пазят в Музея на тютюна.

22-ма скулптори ваят "Митове и чудовища" на Пясъчния фест в Бургас
29.06.2018
Фестивалът на пясъчните скулптури в Бургас се завръща това лято с нови провокации към туристите и почитателите на това изкуство. През тази година ще се проведе неговото 11-то издание, което ще е под мотото "Митове и чудовища". 22-ма скулптури от Австралия, ...
Въжен парк вече ще радва гостите на Вършец
11.05.2018
Атракционният „Въжен парк”, две детски и една фитнес площадка вече радват децата в „Слънчевата градина“ във Вършец. Изградени са още фитнес площадка в парка до СБР „Свети Мина“ и скейтборд площадка до минералната чешма. В...
Пещерата "Добростански бисер" - най-новият туристически обект в община Асеновград, вече е отворена за посещения
03.05.2018
Най-новият туристически обект в община Асеновград - пещерата "Добростански бисер" вече е отворена за посетители. Пещерата е открита през 70-те години на миналия век, когато хижа "Марциганица" все още е работила. През последните 20 години "Добростански бисер...
Вход и паркинг в Албена през сезон 2018
26.04.2018
За сезон 2018 курортът Албена въвежда нови правила за ограничаване на движение и паркиране, за да осигури чисти, безопасни алеи и пешеходни зони за Вас, като същевременно Ви предлага и алтернативни средства за вътрешен транспорт.Новата организация на движен...