Почивки и екскурзии до Кавала, Гърция

Почивки Кавала

Слънце, плаж, море,  богата история и култура... Всичко това  можете да откриете в Гърция! Предлагаме Ви богат избор от хотели на Халкидики, Олимпийската Ривиера, Тасос, Кавала и Солун, както и сезонни чартърни програми до островите Крит, Закинтос и Санторини. Подарете си една незабравима почивка в слънчева Гърция!Кавала е главният град и пристанище на едноименната област Кавала, амфитеатрално разположен върху хълмовете на планината Символо, един от най-живописните градове на Гърция. Намира се в североизточната част на страната, на 165 км от град Солун, срещу остров Тасос. Най-близкото летище Мегас Александрос е на 25 км в близост до град Хрисуполис.

 

Съвременният облик на града съчетава модерното с древното - големи площади и съвременни сгради хармонично се допълват от традиционите стари къщи и тесните павирани улички. Исторически градът е основан още през 6 в. Пр. Хр, бил е част от Османската империя, като през годините е бил доизграждан и разширяван от византийци, венецианци и турци. Кавала е първият европейски град, приел християнската религия след посещението на апостол Павел.


В Стария град на Кавала - Panayia се намират основните забележителности: Крепостта, Акрополът, Старият фар, Имаретът. Един от символите на Стария град е и площад Мохамед Али  с неговата статуя, тук се намира и джамията Хюсеин Бей.

 

  • Aкведуктът Камарес е запазената марка на Кавала, построен през 1550 г от султан Сюлейман II Великолепни, реставриран през 19 в от Мехмет Али, за да осигури водните нужди на града. Представлява огромна конструкция с височина 52 м, състояща се от 62 арки.
  • Акрополът е построен от османците върху руини от византийска крепост. Състои се от вътрешни и външни стени, които свързват акропола със защитните стени до пристанището. Крепостта, която първоначално е била построена за отбрана, по-късно е използвана за затвор и заточение на пленници.
  • Имаретът е внушителна сграда в османски стил, построена от Мехмет Али, като дарение към родния му град. Намира се в западната част на Стария град и обхваща площ от 3500 кв.м.  В миналото се е използвала като религиозно училище, а днес е луксозен хотел.

 

Кавала е била известна в миналото като Меката на тютюна. Обработката на тютюна е започнала тук още в началато на 19 в.  и е била неизменна част от историята на града повече от 150 г.  От 1918 г до голямата световна криза през 1929 г тук са работели около 50 тютюневи компании, които са подсигурявали прехраната на значителна част от населението в района. Днес наследството от тази дейност като машини, фотографии, документи и други предмети се пазят в Музея на тютюна.

Боровец пуска нов вид лифт карти
14.11.2017
Най-старият български зимен курорт Боровец ще запази и за новия сезон цените на дневните лифт карти. Новост тази година ще е делничната сезонна лифт карта, която струва 500 лв. за възрастни и 300 лв. за деца, и важи от понеделник до петък с включено нощно к...
Важна информация за Лято 2018 в Гърция
04.10.2017
Важна информация: От 01.01.18 г. във всички хотели в Гърция се въвежда задължителна общинска такса, която се заплаща от туристите на място, в хотела.за 5* хотели - 4 евро /стая/ нощувка за 4* хотели - 3 евро /стая/ нощувка за 3* хотели - 1.50 евро /ст...
Паркът на миниатюрите "Търновград - духът на хилядолетна България" отвори врати
02.10.2017
"Търновград - духът на хилядолетна България" е първият парк с макети на исторически и природни забележителности в България. Разположен е на площ от 11 460 кв.м. в местността "Френкхисар", в подножието на крепостта Царевец във Велико Търново.  В паркова...
Албена ще отпразнува своя 48-ми рожден ден
23.08.2017
Ваканционно селище Албена отбелязва на 24 август 48 години от създаването си. През целият ден са организирани редица събития, които ще допринесат за празничната атмосфера в комплекса. Денят ще започне със "Закуска за шампиони" със специалните гости Йордан Й...